23. ožujka 2014.

MRAMORNI KOLAČ | marble cake

*scroll for english version*


Je li mramorni kolač jedini suhi kolač kojeg vole baš svi?
Mogao bi biti. :)
Brz i jednostavan za napraviti, a tako divno miriše na sretne dane.
Obično dolazi u obliku kuglofa, no možete ga staviti u običan pleh ili u kalup za muffine. Ja sam svoj odlučila ispeći u kalupu za srneći hrbat, malo za promjenu. :)
Gugelhupf ili kuglof porijeko vuče iz južne Njemačke, a tradicionalno sastoji se od brašna, mlijeka, jaja, maslaca, badema, grožđica i kvasca. Dekoriran je šećerom u prahu ili čokoladnom glazurom. U novije vrijeme kvasac je zamijenjen s praškom za pecivo, zbog lakše pripreme.
Legenda kaže da su tri kralja na putu iz Betlehema prošla kroz francusku regiju Alsace, čiji stanovnici su bili tako sretni zbog njihovog posjeta da su im ispekli kolač po uzoru na njihove turbane i tako je nastao oblik kuglofa.




MRAMORNI KOLAČ
biskvit
[u kalupu za srneći hrbat]

110g maslaca
120g šećera
mahuna vanilije
3 jaja
220g brašna
20g mljevenih badema
2 žličice praška za pecivo
150ml mlijeka
3 žlice kakaa
5 žlica soka od naranče
naribane korice pola naranče
2 žličice ruma

Pripremite sve sastojke i ostavite ih da dođu na sobnu temperaturu. Mahunu vanilije prepolovite po dužini i sjemenke ubacite u šećer.
Pjenasto umutite maslac i šećer+sjemenke mahune vanilije (ako nemate mahunu zamijenite ju s vrećicom vanilin šećera).  U smjesu zatim dodajte jedno po jedno jaje, neprestano miksajući. U drugoj posudici pomiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. U smjesu jaja i maslaca zatim postepeno naizmjenično dodavajte brašno i mlijeko. Dobivenu smjesu podijelite na dva jednaka djela, te u prvi dodajte 2 žličice ruma, a drugi koricu naranče i kakao koji ste prethodno razmutili sa sokom od naranče. 
Kalup dobro namastite maslacem. Prvo stavite svijetlu smjesu, a na nju tamnu smjesu. Vilicom na par mjesta izmiješajte smjesu. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C, 30min.Napravite test čačkalicom.
Kad je pečen izvadite ga i stavite na rešetku, malo se mora ohladiti prije nego ispadne iz kalupa.

glazura
100g vrhnja za šlag
70g čokolade za kuhanje

Kolač možete jednostavno posipat šećerom u prahu ili mu staviti čokoladnu glazuru (da zavarate one koji nisu fanovi suhih kolača). Čokoladu isjeckajte što sitnije, a vrhnje za šlag stavite da se zagrije do točke vrenja. Prelijte vrhnje preko čokolade, pa miješajte dok se sva čokolada ne otopi. Pustite da se glazura malo ohladi pa je prelijte preko kolača na rešetki. Najbolje bi bilo da rešetku stavite na čisti pleh, tako da možete pokupiti čokoladu koja je iscurila i po potrebi vratiti na kolač.


Ako ovaj kolač želite napraviti u kalupu za kuglof samo poduplajte sastojke.

Servirajte uz šalicu vrućeg čaja. :)

 ***

110g butter
120g caster sugar
 1 package vanilla sugar
3 eggs
220g all.purpose flour
20g milled almonds
2 teaspoons baking powder
pinch of salt
160ml milk
3 tablespoons cocoa powder
5 tablespoons orange juice
2 teaspoons rum

Mix the butter until creamy and all lumps are gone. Add sugar+vanilla sugar and continue to mix. Add eggs one at a time. Combine flour, baking powder and salt, add to butter mixture. At the same time pour in the milk so that the flour and milk get mixed in to the butter at the same time. Divide mixture evenly into two bowls. Add the rum in one bowl, and cocoa powder mixed with orange juice in second bowl.
Prepare a cake pan (Gugelhupf form or any other) and grease it with butter. Fil the pan with rum mixture firt, than add the cocoa mixture and mix them little with the fork.
Preheat oven to 180C. Bake cake for 30min. Test cake for doneness by sticking the center with a toothpick- if it comes out clean, the cake is done, if doesn't, bake the cake for few more minutes and retest.
Remove cake from oven when its baked and allow it to cool for few minutes. Turn over the pan on the plate and remove it. 
Sift powdered sugar or melted chocolate with cream over the cake as decoration.

Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)